Kinderkamer in vintage stijl 6 tips!

vintage kinderkamer inspiratie

Toen ik voor het eerst moeder werd, kreeg ik van mijn moeder de commode en het ledikantje dat zij in de jaren zestig nieuw had gekocht toen ze zwanger was van mij. Daardoor kreeg de kinderkamer meteen een vintage vibe.

Houd jij van retro stijl in de kinderkamer?

Dan is deze post perfect voor jou, want hieronder vind je 10 tips voor een kinderkamer in vintage stijl!

Kinderkamer in vintage stijl

1. Kies voor vintage meubels in de babykamer

Ik had het geluk dat ik de meubels voor de kinderkamer van mijn ouders kreeg. Maar je kunt natuurlijk ook zelf op zoek gaan naar meubels voor de kinderkamer met een vintage look. Kijk uit naar meubels met een klassiek ontwerp dat kenmerkend is voor een bepaalde periode. Hieronder een prachtige wieg uit de jaren zestig:

vintage kinderkamer
Deze wieg komt uit de jaren 60.

Eisen een aan modern babybedje

Daarbij wil ik wel aantekenen dat ik nu niet meer zo snel voor een echt vintage kinderbedje zou kiezen. Destijds waren de veiligheidsnormen een stuk eh... relaxter zullen we maar zeggen. Moderne kinderbedjes hebben bijvoorbeeld overal spijlen zodat de zijkanten goed ventileren. Het ledikantje uit de jaren zestig dat ik van mijn moeder kreeg, was aan de onderkant gesloten. De Consumentenbond noemt de volgende eisen aan een modern kinderbedje:

  • Het kinderbed moet minimaal 55 cm breed zijn.
  • De zijkanten moeten spijlen hebben met een tussenruimte 4,5 tot 6,5 cm. 
  • De zijwanden moeten vanaf de bedbodem gemeten minimaal 60 cm hoog en doorlopen tot de bodem.

De wieg uit de jaren zestig hierboven voldoet niet aan de moderne eisen. Op z'n minst staan de spijlen te ver uit elkaar. Maar je zou hem bijvoorbeeld kunnen gebruiken om luiers in te bewaren!

Maar vintage stoelen in de kinderkamer, en vintage lampen kunnen natuurlijk prima en geven alsnog die retro vibe!

2. Kies voor kleuren die typisch zijn voor vintage interieurs

Afhankelijk van de tijdsperiode kies je voor zachte pasteltinten, warme aardetinten, of gedempte neutrale kleuren. Deze kleuren zorgen voor een rustige en uitnodigende sfeer in vintage stijl.

3. Ga voor retro prints en patronen in de kinderkamer

Wil je een vibe uit de jaren zestig of zeventig in de kinderkamer? Gebruik  dan behang, stoffen en accessoires met retro prints en patronen. Denk aan bloemmotieven, geometrische prints, strepen, en polka dots die populair waren in vroegere decennia. Baby's houden van eenvoudige patronen en contrastrijke afbeeldingen. Kies bijvoorbeeld voor retro behang met stippen, strepen, cirkels en geometrische figuren.

vintage kinderkamer

4. Voeg vintage accessoires toe

Gebruik accessoires en accenten die doen denken aan vroegere tijden. Zoals antiek speelgoed, oude boeken, gebreide dekens, en vintage knuffels. Maak hierbij wel duidelijk onderscheid tussen decoratie en praktisch! Ik zou mijn kind niet met een authentieke vintage knuffel laten spelen; dat lijkt me niet zo fris. Zet je accessoires daarom hoog op een plank. Daar kunnen ze zorgen voor sfeer, maar is het duidelijk dat ze niet voor dagelijks gebruik zijn.

Vintage knuffel van Renate Müller

Onderstaande knuffel vond ik op Whoppah en is gemaakt door Renate Müller. Zij ontwierp haar therapeutische speelgoed oorspronkelijk voor kindertehuizen en kinderziekenhuizen in de DDR.  In 2012 werden de knuffels gepresenteerd in het New York Museum of Modern Art in de tentoonstelling ‘Century of the Child’. Onderstaande knuffel heeft een vraagprijs van  meer dan 3300 euro. Nog een goede reden om hem hoog en veilig op een plank te zetten.

5. Hang vintage lampen op

Gebruik lampen en verlichtingsarmaturen met een klassiek ontwerp dat past bij de nostalgische stijl van de kamer. Denk aan tafellampen met een glazen kap, kroonluchters met kristallen hangers, of wandlampen met een art deco uitstraling. Hieronder een werkelijk prachtige authentieke vintage kinderlamp die ik tegenkwam op Whoppah:

vintage lamp

Whoppah is een marktplaats voor tweedehands designmeubels, vintage en kunst uit heel Europa. Alle items op Whoppah wordt gecontroleerd door een professioneel curatieteam. Zo weet je zeker dat iets authentiek is.

6. Durf oud en nieuw te combineren

Wees niet bang om oud en nieuw te combineren in de babykamer. Voeg bijvoorbeeld een retro kledingrek toe aan een moderne kast, of plaats een antieke stoel naast een moderne commode.

Vintage kinderkamer samenvattend

Een kinderkamer in nostalgische stijl is een leuke en originele manier om een kinderkamer in te richten. Maar zet veiligheid uiteraard voorop. Dat betekent dat een vintage ledikantje waarschijnlijk niet verstandig is, maar vintage stoelen, lampen en accessoires kunnen prima.

Retro kan ook

Kun je iets niet vinden in origineel vintage? Dan zijn er tegenwoordig ook veel retro meubels en spulletjes. Retro zijn nieuwe spullen in een nostalgische stijl. Ze zijn nieuw gemaakt in een stijl van vroeger. Zoals deze prachtige retro pop, die gloednieuw is maar doet denken aan vroeger tijden.

Leestip

Hygge in de kinderkamer

Wat is jouw favoriete stijl voor een kinderkamer?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *