11 tips voor een kindvriendelijke badkamer: van badkamertegels tot kraanbeschermer!

badkamer kind

Stel je hebt een prachtige badkamer met schitterende badkamertegels en wanden.

Het is net een persoonlijke spa!

Je hebt overal kaarsen staan, en regelmatig ontspan je je in bad bij het flakkerende licht van allemaal brandende waxinelichtjes. De handdoeken heb je prachtig georganiseerd in lieflijke bamboe mandjes, en voor wat extra sfeer heb je een mooie plant in de badkamer gezet.

En toen kreeg je kinderen.

En ineens kreeg je badkamer een andere functie, want voortaan moet je er ook een glibberige baby wassen.

Plotseling staat die plant eigenlijk hartstikke in de weg, en die bamboe mandjes vallen telkens om als je snel een handdoek wilt pakken.

Hoe maak je jouw badkamer kindvriendelijker?

Hoe maak je jouw badkamer kindvriendelijker?

 1. Het begint in ieder geval met een goede thermostaatkraan. Daarmee voorkom je dat een kind plotseling de warme kraan aanzet, en heet water over zich heen krijgt.
 2. De juiste badkamertegels spelen ook een belangrijke rol bij een kindvriendelijke badkamer. Kies bijvoorbeeld voor tegels met een klein ribbeltje erin, om slipgevaar te voorkomen. En om het leven voor jezelf makkelijker te maken: hoe groter de badkamertegels hoe minder voegen! En hoe minder voegen, hoe makkelijker je tegels zijn schoon te houden. Denk bijvoorbeeld eens aan grote hexagontegels. Het leuke aan deze bijzondere vorm tegels is dat ze een speels effect geven. Bovendien kun je ze zowel voor de vloer van de badkamer als de wanden gebruiken! Hieronder een mooi voorbeeld van zo'n hexagontegel die ik erg mooi vind:
  badkamertegels

   

 3. Goede verlichting is ook essentieel in een kindvriendelijke badkamer. Hoe mooi kaarslicht ook is, als je bezig bent met je kind is goede verlichting essentieel. Zo kun je de boel namelijk veel beter in de gaten houden. En stel dat je baby luieruitslag heeft. Met goed licht, kun je zijn of haar huid veel beter controleren.
 4. Stopcontacten zitten hoog en buiten het bereik van kinderhandjes.
 5. Zorg voor een goed slot op de badkamer deur. Zo voorkom je dat je kinderen besluiten zelf een bad te nemen voordat ze oud genoeg zijn om dit zelf te doen. Maar zorg tegelijkertijd ook dat jij ten allen tijden de badkamer ín kan! Je zult niet de eerste ouder zijn die per ongeluk wordt buitengesloten door een eigenwijze kleuter die het leuk vindt om de deur op slot te draaien.
 6. Alles wat is aangesloten op een stopcontact moet hoog liggen. Denk aan een föhn, elektrische tandenborstels of scheerapparaten.
 7. Vergeet ook het vuilnisbakje in de badkamer niet. Jij vindt het misschien een vies bakje, maar kinderen vinden het vaak leuk om er in te grasduinen. Kijk dus uit dat je er geen gebruikte scheermesjes en dergelijke ingooit.
 8. Staat er een toiletborstel in de badkamer? Ook die zou wel eens interessant kunnen zijn voor kinderen. Bijvoorbeeld om lekker mee te spetteren. Zorg dat hij buiten bereik van gretige kinderhandjes staat.
 9. Heeft je badkamer ramen? Zorg er dan voor dat een kind die niet makkelijk kan openmaken.
 10. kinderen kunnen zich venijnig stoten aan een kraan. Je kunt dit oplossen met een speciale kraanbeschermer. Zoals deze Jippie's Kraanbumper:
  kraanbeschermer

   

 11. Zijn de badkamertegels op je vloer toch glad en wil je niet helemaal een nieuwe tegelvloer laten aanleggen? Dan kun je dit ook makkelijk oplossen met een leuke antislip mat.

Tot slot: van badkamervloer tot kraanbeschermer

In deze post kon je lezen wat je allemaal kunt doen om je badkamer veiliger te maken voor kleine kinderen. Van geschikte badkamertegels tot kraanbeschermers.

Maar het allerbelangrijkst blijft natuurlijk: laat nooit een klein kind alleen in de badkamer.

Blijf altijd bij je kind, en laat je niet afleiden door bijvoorbeeld je smartphone.

Leestips

Hoe kindvriendelijk is jouw badkamer? Heb je nog aanvullende tips?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *