De wonderbaarlijke superkracht van bad en douche tijdens zwangerschap én bevalling!

douche en bad

Bij al mijn vijf bevallingen heb ik dankbaar gebruik gemaakt van douche en bad. Bij mijn eerste drie kinderen hadden we alleen een douche, bij de vierde en vijfde een bad.

Tijdens de bevalling van de eerste drie, zat ik op een Ikea Mammut stoeltje en liet de warme stralen op mijn zwangere buik kletteren. De warmte van het water hielp me om te ontspannen en verzachtte de pijn van de weeën.

Bevallen in bad

Bij mijn vierde en vijfde bevalling hadden we inmiddels een bad! Helaas niet zo'n leuk vrijstaand bad op leeuwenpootjes, maar een ingebouwd bad.

Maar dat maakt voor een bevalling gelukkig niet uit ; )

Toen de weeën pijnlijker werden, en ik het lastiger vond om ze op te vangen, ging ik in bad liggen. Op de achtergrond speelde John Denver : )

De voordelen van een bad

Vooral bij de bevalling van mijn middelste zoon, de vierde bevalling, hielp het bad enorm. Ik had de hele dag weeën gehad, en op een gegeven moment dachten we dat het moment gekomen was om de verloskundige te bellen.

Oh, de teleurstelling toen ze droogjes constateerde:

 'Pas 2 centimeter ontsluiting. Dat gaat nog wel even duren. Bel me maar als de weeën sneller en heviger worden.'

Warm water en tranen bevorderen de ontsluiting!

Aangezien ik de weeën al erg pijnlijk vond, werd ik helemaal niet goed. Verdrietig ging ik 'dan maar' in bad liggen en huilde daar eens flink uit.

De combinatie van het warme water en de tranen zorgden er tot mijn blije verrassing dat de bevalling ineens vlot doorzette. Om 8 uur 's avonds werd mijn zoon geboren. Ik kon nog maar net op tijd het bad uitklimmen, en de verloskundige kwam bijna te laat.

Bad en douche

Zowel een bad als een douche zijn heerlijk tijdens zwangerschap en bevalling. Zeker als je gespannen bent, gaat er niets boven de ontspannende werking van warm water. Zie ook Nadelen regendouche.

Vrijstaand bad: verloskundige kan er goed omheen lopen

Als je het geluk hebt dat je een vrijstaand bad hebt, kun je zelfs aan de verloskundige vragen of je in dat bad mag bevallen. Zij kan er dan immers in principe goed omheen lopen!
Het enige echte nadeel aan een bad dat ik kan bedenken, is dat het als hoogzwangere lastig kan zijn om jezelf uit het bad te hijsen. Ook dan is een vrijstaand bad in het voordeel: je partner of de verloskundige kan je er makkelijker uittrekken!
Heb je geen bad? Investeer dan in een stevig plastic stoeltje, of huur een douchestoel! Op die manier kun je lekker ontspannen zitten!

Leestip

Zo creëer je een duurzame badkamer

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *