Hoe kun je als moeder bezuinigen?

bezuinigen
We leven in dure tijden!

De boodschappen zijn duurder geworden, en veel mensen maken zich zorgen over de hoge energieprijzen.

Wellicht heb je voor je gevoel alles al gedaan wat mogelijk is om te bezuinigen.

Maar misschien krijg je met onderstaande tips toch nog wat nieuwe ideeën of inspiratie.

10 x bezuinigen als moeder

  1. Laat je niet gek maken door de 'boodschappenlijstjes' van school. Ik heb vijf kinderen op de middelbare school gehad, en mijn ervaring is dat veel van de spullen die op de lijst van benodigdheden staan eigenlijk helemaal niet nodig zijn. Je kunt enorm bezuinigen op schoolspullen. Bijvoorbeeld door kritisch te kijken wat echt nodig is, en te kopen bij winkels als de Action.
  2. Kies voor een goedkoop sim only abonnement. Voor 10 euro per maand krijg je 8 GB, kun je onbeperkt bellen en maar liefst 500 sms'jes versturen. Vind je 10 euro te duur? Er is ook een sim only abonnement voor maar 3,50 per maand. Daarmee kun je 50 minuten bellen en krijg je 250 MB. Zelf bel ik zelden tot nooit, dus ik vind dit een aantrekkelijke optie.
  3. Maak een weekmenu op basis van de aanbiedingen en kortingen in supermarkten. Doe op basis daarvan je boodschappen.
  4. Ga niet vaker dan 1 keer per week boodschappen doen. Zo voorkom je dat je valt voor allerlei verleidingen.
  5. Kies voor een goedkope supermarkt als de Aldi of Lidl.
  6. Op marktdagen doen marktlui aan het eind van de dag vaak veel van hun voorraad voor een prikkie weg. In het programma Waar doen ze het van zie je hoe bijstandsmoeder Nadia hiervan gebruik maakt. Ze haalt bijvoorbeeld brood en groente aan het eind van de marktdag.
  7. Wil je iemand bellen? Doe dit dan met Whatsapp. Dat is namelijk gratis. Heb je geen wifi? In de bibliotheek is doorgaans gratis wifi. Wil je liever niet ind e bibliotheek gaan zitten bellen, wat ik me goed kan voorstellen. Het is mijn ervaring dat in de directe omgeving van de bibliotheek hun internet ook prima werkt.
  8. In december is het Sinterklaasfeest en Kerst. Dat zijn vaak dure dagen. Begin op tijd met cadeautjes te verzamelen voor je kind. Koop die in de aanbieding, en snuffel in kringloopwinkels en op marktplaats. En houd in gedachten: een goed cadeau hoeft echt niet duur te zijn!
  9. Doe zoveel mogelijk op de fiets of te voet. Zo bespaar je op vervoerskosten, je geeft het goede voorbeeld aan je kinderen en het is ook nog eens gezonder.
  10. De laatste en misschien wel allerbelangrijkste tip: armoede is relatief. In Nederland vinden we het soms al armoede als iemand niet 'op vakantie' kan. Maar er zijn landen waar ze zorgen hebben over een dak boven hun hoofd. Daarmee wil ik maar zeggen dat de manier waarop je naar dingen kijkt een grote rol speelt in hoe je ze ervaart. Zolang je een dak boven je hoofd hebt, en voldoende te eten, is armoede relatief.

Samenvattend

In deze post las je 10 tips om als moeder te bezuinigen in deze dure tijden. Van een goedkoop sim only abonnement, tot een verandering in de manier waarop je naar dingen kijkt!
Meer budgettips vind je op de site van het Nibud.
Bonustip: maak gebruik van gratis producten zoals in de Blije Doos!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *