Kind op de muur getekend? Eerste hulp bij kinderkunst!

kind op muur getekend: oplossingen

Het zal je maar gebeuren: je peuter of kleuter heeft een watervaste stift of pen in handen gekregen, en heeft speciaal voor jou een prachtige tekening gemaakt. Op de muur... Tsja.

Hoewel de meeste ouders alles wat hun kinderen maken wel kunnen waarderen, is peuterkunst toch wat twijfelachtig. Zeker als het op je muur zit. Wat te doen als je kind je muur heeft beschadigd? Ga je meteen op zoek naar goede stukadoor info om de schade te herstellen? Of zijn er andere mogelijkheden? Hieronder een overzicht! Maar eerst:

Voorkomen is altijd beter dan genezen

Zoals met zoveel in het leven geldt ook hier: voorkomen is beter dan genezen. Leg stiften, pennen en alles waarmee je kind je muren zou kunnen bekladden op een plek waar ze niet bij kunnen. Kies als het even kan voor afwasbaar behang en/of reinigbare muurverf, zoals Histor Clean verf. Of kies voor spachtelputz. Dat tekent niet prettig ; )

Leid de tekendrang van je kind in goede banen

Geef je kind ruimte en mogelijkheden om te tekenen. Alleen dan op plekken die wel oké zijn. Tekenen is heel goed voor de ontwikkeling van je kind, dus het is een activiteit die je wilt aanmoedigen. Denk aan een mooi schoolbord, een hele wand met schoolbordverf, of een lei waarmee tekeningen eenvoudig weer kunnen worden weggehaald. Ook een whiteboard is leuk voor kinderen om op te tekenen. Zorg verder dat je altijd voldoende vellen papier hebt om op te tekenen.

Zie ook Knutselwerkjes en kindertekeningen bewaren!

Maak van de nood een deugd

Wist je dat er speciaal behang is voor kinderen om op te tekenen? Op de site wallpaperfromthe70s.com kwam ik onderstaand Tinta Lousa behang tegen. Op dit behang kan je kind helemaal los gaan met tekenen! Je kunt het telkens weer schoonwassen.

tinta louse
Bron: https://www.wallpaperfromthe70s.com/wallpaper-patterns/novelty-wallpaper/1693/tinta-lousa-wallpaper

Maar nu terug naar het probleem: je kind heeft op je muur getekend.

Kind op de muur getekend: eerste hulp bij kindertekeningen!

De eerste vraag is: wat voor type muurbekleding heb je. Is je behang of verf afwasbaar? Als het antwoord ja is, ben je in het voordeel. Maak zo snel mogelijk een doek vochtig met bruisend mineraalwater, en ga daarmee de kunst van je kind te lijf. Het idee is dat de zuurstof in het water helpt om de vlek weg te krijgen. Werkt dit niet genoeg? Probeer de tekening dan voorzichtig weg  te wassen met een sopje water met een scheutje afwasmiddel. (mits het behang of de verf afwasbaar is.)

Gebruik liever geen:

  • Baking soda
  • Azijn
  • Waspoeder
  • Haarspray
  • Alcohol
  • Schoonmaakmiddelen met ammonia
  • Schuursponsjes

Het risico op blijvende beschadiging van je muur is groot bij deze producten.


Als de vlek blijvend is

Als je kind een heuse muurtekening heeft gemaakt, en je krijgt hem niet weg, dan is de enige oplossing opnieuw behangen of verven. Soms hoef je maar 1 baan of zelfs maar een stukje te vervangen/verven.

Oh nee, je kind heeft bij iemand anders op de muur getekend!

Oh nee, je kind heeft bij iemand anders op de muur getekend. Toen jij en je collega-moeder gezellig zaten te kletsen heeft je kind in een onbewaakt moment een stift gevonden, en een grote tekening gemaakt op de keukenmuur. Is de schade groot, dan kun je een beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering. Zo'n verzekering dekt je voor schade aan personen (letselschade) en aan spullen. In dit geval dus een muur in huis. Op de site van de Consumentenbond vind je hier meer informatie over.

Deze ouders pakten het met humor aan

Toen de vrouw van neurochirurg Dr. Eric Massicotte zag dat haar zoontje op de muur had getekend reageerde ze met humor. Ze hing er een lijstje omheen, en voorzag de tekening zelfs van een officieel kaartje!

Your kids are going to do things they shouldn’t. It helps if you married someone with a sense of humour. pic.twitter.com/VVTstejBJO

— Eric Massicotte (@DrMassicotte) November 14, 2017

Samenvatting: eerste hulp bij kindertekeningen op de muur 

Kinderen hebben geen kwade bedoelingen als ze op je muur tekenen. Sterker nog, soms wilden je juist verrassen met hun mooie tekening. Heeft je kind op de muur getekend?

Haal dan diep adem en blijf kalm. Prijs de tekening eventueel, maar benadruk vervolgens dat op de muur tekenen niet mag. Betrek je kind bij je pogingen om de tekening weg te krijgen. 

Zo krijgt je kind de boodschap dat het niet de bedoeling is om op muren tekenen goed door. Zorg voor voldoende ándere mogelijkheden voor je kind om te tekenen. Want tekenen is een uitstekende manier voor je kind om zich te ontwikkelen!

N.B. Vind je de tekening stiekem best mooi? Maak er dan eerste even een foto van.

Leestip: Muren verven

Heeft jouw kind wel eens op je muren getekend? En wat heb je toen gedaan?

Meld nu jouw blog ook aan bij De Mamablogs Lijst!

Neem nu een gratis emailabonnement op De Mamablogs!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *