Kindermode van nu - in de stijl van toen

kindermode

Deze week een boekbespreking over kindermode!

Namelijk van het schattige boekje Moeders Trots over Mode voor jongens en meisjes in de periode 1945 tot 1970!

Het is niet alleen leuk om te zien wat kinderen toen droegen, het is ook heel bijzonder om te zien hoe sommige stijlen anno 2022 opnieuw actueel zijn.

Kinderkleding 1945 - 1970

In het boek lees ik dat er destijds helemaal geen sprake was van 'mode' als het ging om kinderkleding. Je had toen simpelweg kleding voor als het koud was, en kleding voor als het warm was. Daarnaast had je dan nog zogenoemde 'zondagse kleren'. Dat waren extra mooie kinderkleren.

Kinderen droegen toen vaak donkere, simpele kleding

Kinderen droegen in die tijd vaak donkere simpele kleding. Dus niet zoals nu, kleding met vrolijke kleurtjes en prints. En weet je waarom dat was? Omdat hun arme moeders geen wasmachine hadden, maar alle was op de hand moesten doen. Dat was zwaar en tijdrovend werk, en daarom gaven ze kinderen makkelijke, donkere kleding. Die hoefde je niet zo gauw weer te wassen.

Kinderkleding na de oorlog

Na de Tweede Wereldoorlog was alles schaars. Daarom werden moeders aangemoedigd om zoveel mogelijk kinderkleren zelf te maken. In de Libelle stonden behulpzame tips om van een overhemd een trappelzak te naaien, of om een leuk jurkje te maken uit een oude schort!

Jaren 60: synthetische vezels leidt tot vrolijker kinderkleding

In de jaren zestig kwam er steeds meer kinderkleding van synthetisch materiaal. Denk aan dralon, nylon en terlenka. Dat kon niet krimpen en was in een mum van tijd droog na het wassen. Zo ontstond er ruimte voor vrolijker ogende kinderkleding met leuke prints en kleuren. Het was immers niet meer zo'n helse klus om het schoon te krijgen.

Kinderkleding wordt sportiever

In de jaren zestig wordt kinderkleding wat sportiever. In het boekje lees ik:

'Het manteltje verdween uit beeld en het windjack, de skibroek en Noorse trui verschenen op de modepagina's.' 

Jaren 70: kinderkleding gevarieerder in stijl en sfeer

Mensen beginnen te beseffen dat niet ieder kind hetzelfde is, en er komt meer ruimte voor andere stijlen. De verschillen tussen jongens- en meisjeskleding worden kleiner.

Kinderkleding nu in de stijl van toen

Persoonlijk houd ik erg van de stijl uit de jaren in het boekje Moeders Trots. Net zoals prinses Catherine van Engeland. Haar zoontjes dragen vaak kinderkleding in de stijl van deze tijd.

Hieronder zie je vier voorbeelden van kinderkleding van nu, in de stijl van toen!

Deze vier kinderkledingstukken zijn gewoon te koop op Zalando : )

Praktische informatie

Het boekje Moeders Trots is geschreven door Anne Marie Feld en is een uitgave van het Stedelijk Museum Alkmaar in 2003. Het boekje is voor 29,95 te koop bij onder andere bol.com

Leestip

Babymaten kleding

Waar koop jij de kinderkleding voor jouw kind?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *