Kraamtijd spullen hulpmiddelen: van klossen tot leuke knuffels : )

kraamperiode
Na de zwangerschap volgt de kraamperiode. De kraamperiode is volgens deverloskundige.nl:

'De eerste 10 dagen na de bevalling.'

Kraamperiode versus kraamtijd

Let op: kraamperiode is dus wat anders dan de kraamtijd! De kraamperiode is, of was, de periode dat je dagelijks kraamhulp krijgt.

Door allerlei bezuinigingen is dit helaas vaak minder geworden. Bij de geboorte van mijn oudste dochter kreeg ik nog echt 10 dagen kraamzorg, maar bij mijn jongste waren dat er nog maar 8.

Verloskundige Beatrijs Smulders vindt een kraamperiode van een week eigenlijk te kort.

4 dagen absolute bedrust!

Even ter vergelijking: in 1966 werd nog vier dagen van 'absolute bedrust' voorgeschreven in het Handboek voor moeder en kind, aan pas bevallen vrouwen. Dat is anno 2021 wel even anders. Nu mag je na de bevalling vaak al douchen. En sommige pas bevallen vrouwen begroeten de kraamhulp vanaf de bank!

Dat laatste raad ik overigens niet aan! Er zijn maar zo weinig periodes in het leven dat je even niet van alles hoeft en moet. Ik zou zeggen: maak daar gebruik van!

Kraamtijd

De kraamtijd duurt 6 weken. Dat is de periode waarin je nog bloed verliest. Verloskundige Beatrijs Smulder schrijft:

'De kraamtijd duurt eigenlijk zes weken. Het kraambed is afgelopen, maar je bent nog lang niet hersteld van de bevalling, laat staan dat je alweer de oude bent.'

De kraamtijd sluit je af met een bezoek aan de verloskundige. Zij kijkt dan hoe het met je is. Daarna sluit het zogenoemde roze circuit definitief haar deuren voor je. Totdat je weer zwanger bent natuurlijk.

Kraamperiode hulpmiddelen: twee soorten

Voor je kraamperiode heb je verschillende spullen nodig. Je kunt die spullen indelen in twee soorten:

  1. Nuttige kraamperiode spullen die van wezenlijk belang zijn.
  2. Leuke kraamperiode spullen die je voor je lol koopt.

Nuttige kraamperiode hulpmiddelen

Klossen/bedverhogers voor onder je bed

Als je thuis bevalt is het voor de verloskundige fijn als je bed hoger staat. Dan hoeft ze niet te bukken! Maar ook als je in het ziekenhuis bevalt, is het handig als je bed op zogenoemde klossen of bedverhogers staat. Je kunt bedverhogers kopen maar ook huren.
Want ook voor de kraamhulp werkt het prettiger aan een verhoogd bed. Bijvoorbeeld als ze de 'controles' doet zoals kijken hoe het met je 'onderkantje' is, zoals dat vaak eufemistisch wordt genoemd.

Maandverbanden als boten

In de eerste dagen na de bevalling is een gewoon maandverband echt niet genoeg. Je verliest dan namelijk nog veel bloed, en soms ook flinke stolsels.
Daar is een Always verbandje niet tegen opgewassen.
Je hebt dus speciaal maandverband nodig voor na de bevalling. De zitten vaak ook al wel in kant-en-klare kraampakketten zoals deze van Vegro Jouw Zorgwinkel:
kraamperiode

Een steek/po

Ook een steek/po is goed om in huis te hebben. Als je thuis bevalt wordt daarin vaak de placenta gedaan. Na een ziekenhuisbevalling kan een steek handig zijn als je erg verzwakt bent, en nog niet zelf naar de wc kunt lopen. Gelukkig komt dit trouwens weinig voor.

Douchekruk

Een douchekruk is, anders dan klossen, niet verplicht, maar wel erg fijn! Na de bevalling sta je vaak nog wat wiebelig op je benen. Een douchekruk biedt dan uitkomst. Je kunt er heerlijk op gaan zitten tijdens het douchen.

Kraamperiode leuke hulpmiddelen!

En dan nu naar de leuke hulpmiddelen! Die kunnen ook nuttig zijn, maar dat hoeft niet. Denk bijvoorbeeld aan een mooie nachtpon voor na de bevalling. Of een mooie knuffel voor je baby en leuke kleertjes.

Bruistabletten voor vermoeide voeten zijn ook altijd erg prettig is mijn ervaring. Zeker in die eerste dagen kun je je snel vermoeid voelen. Dan is een voetenbadje een aangename en ontspannen ervaring.

Waar koop of huur je hulpmiddelen voor de kraamperiode?

De leuke spulletjes voor de kraamperiode kun je eigenlijk overal wel kopen. Denk aan Hema, Zeeman, Prenatal etc.

Nuttige hulpmiddelen kun je kopen of huren

De nuttige hulpmiddelen kun je kopen en huren bij onder andere een thuiszorgwinkel bij jou in de buurt, of bij Vegro. Je kunt daar ook terecht voor bijvoorbeeld kolf om borstvoeding te kolven en je huurt er al een baarkruk voor 2 euro per dag.
N.B. Een goede start is een zogenoemd 'kraampakket'. Daarin zitten onder andere kraammatrasjes die je matras beschermen. Je kunt die kopen, maar controleer ook altijd even of je er eentje gratis kunt aanvragen bij je zorgverzekeraar!
Lees ook mijn post over een noodpakket voor een gezin en de gratis Blije doos en zwangerschapsboxen die je kunt aanvragen.

Leestip

Gebruikte bronnen onder andere: Veilig door de kraamtijd en Veilig bevallen van Beatrijs Smulders, Vegro, De Verloskundige en mijn eigen ervaringen : )

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *