Je huis verkoopklaar maken in 3 stappen

huis verkoopklaar maken 

 Je huis verkoopklaar maken is belangrijk! 
Het zorgt er namelijk voor dat je huis sneller wordt verkocht, en dat je er een hogere prijs voor krijgt.

Niemand wil met dubbele lasten komen te zitten! 

In haar boek Maak van je thuis een huis vertelt vastgoedstylist en interieurfotograaf Nicolet Groen over de beste manieren om je huis verkoopklaar te maken. 
Van een nieuw bed in een onbestemde kamer zetten om hem een functie te geven tot een nieuwe vloer laten leggen!

Je huis verkoopklaar maken met Maak van je thuis een huis

 

 De titel van Nicolet Groens boek is veelzeggend: Maak van je thuis een huis, oftewel maak het minder persoonlijk! Nicolet erkent dat het een beetje vreemd kan voelen:

tijd en geld besteden aan een huis waar je niet blijft wonen.

Maar de investering die je nu doet voor je huis verkoopklaar maken zie je terug in de snelheid waarmee je huis wordt verkocht en in de verkoopprijs.

Je huis verkoopklaar maken in 3 stappen

 1. Opruimen
 2. Schoonmaken en klussen
 3. Styling

1. Je huis opruimen voor de verkoop

Begin klein. Doe desnoods eerst één kast, of zelfs maar één lade. Zorg dat je een prettige werkruimte hebt. Dat kan bijvoorbeeld de kamer ernaast zijn. Vervolgens adviseert Nicolet Groen een opruimkit.

Opruimkit

Die opruimkit bestaat uit:

 

 • Een stapel stevig A4 papier + stift. Schrijf op 9 aparte A4-tjes: Andere ruimte, bewaren, weggeven, verkopen, goed doel, recyclen, weggooien, repareren en twijfel.
 • Per kamer 9 dozen, kratten en vuilniszakken + tape om ze dicht te maken. Leg bij elke doos/krat/vuilsniszak 1 van de A4-tjes hierboven.
 • Krukje of stoel om bij hoge plekken te komen. Zie ook Stoel babykamer.

Begin altijd in de verste hoek en werk van daaruit richting de deur. Met zo'n opruimkit word je huis verkoopklaar maken veel makkelijker.

2. Je huis verkoopklaar maken: klussen en poetsen

Volgens Nicolet Groen verkopen klusarme en schone huizen bewezen sneller. Dat betekent je huis verkoopklaar maken door te repareren en goed schoon te maken.

3. Je huis verkoopklaar maken: styling per ruimte

Voor de verkoop van je huis is het belangrijk dat iedere kamer een duidelijke functie heeft.

Heb je bijvoorbeeld een soort rommelkamer?

Zet er een bed in, en voila: de kamer heeft een slaapkamer functie.

Nieuw bed kopen om kamer duidelijke functie te geven

Je kunt dit zelfs aangrijpen om een mooi nieuw bed te kopen. Zo sla je twee vliegen in één klap:

 

De kamer wordt duidelijk een slaapkamer, én je hebt alvast een mooi nieuw voor in je nieuwe huis.

Afhankelijk van de beschikbare ruimte kun je kiezen voor eenpersoonsbed, een tweepersoonsbed of een twijfelaar! Hieronder een voorbeeld van een twijfelaar bed dat ik echt prachtig vind:

 

 

Het voordeel van een twijfelaar is dat mensen meteen kunnen zien dat een dergelijk bed past in de ruimte. In het Engelse woonprogramma De grote verhuizing hoor ik mensen vaak speculeren tegen elkaar?
 

'Zou hier een tweepersoonsbed in passen denk je?'

Door er een tweepersoonsbed of twijfelaar in te zetten hoeven ze daar niet meer over te twijfelen. Je laat zien dat de ruimte er groot genoeg voor is.

Bed maken van verhuisdozen

Heb je een beperkt budget, en is een nieuw bed kopen daardoor geen optie? Briljant vind ik dan Nicolet Groens tip om een bed te maken van verhuisdozen

Een eenpersoonsbed maak je met 10 verhuisdozen, schrijft ze. Zet zes verhuisdozen met de lange kant tegen elkaar, en verspreid de overige vier verhuisdozen langs de korte kanten. 
Leg er een mooie sprei over, en voila! Niet alleen zijn je verhuisdozen uit zicht, je hebt ineens een bed én de kamer een functie.

Bezichtigingskit

Er bestaat ook zoiets als een bezichtigingskit voor je huis verkoopklaar maken! Daarin bewaar je alles wat je nodig hebt voor een schoon en opgeruimd huis. Pak een krat en doe daar de volgende spullen in:

 

handdoek en theedoek voor de keuken, showhanddoeken voor badkamer en toilet, spreien of schone dekbedovertrekken, luchtverfrisser, kant en klare poetsdoekjes, glasreiniger, kaarsen, vuilniszakken, wasmand.

Over het boek Maak van je thuis een huis

 

Het boek Maak van je thuis een huis heeft een aparte vorm. Het is een vrij breed boekje! Het is gemaakt van luxe papier en er staan mooie foto's in. De vormgeving vind ik ook heel prettig: niet te druk, en met veel witte ruimte.
 

Eigenlijk net zoals je huis hoort te zijn om succesvol verkocht te worden ; )

De reden dat ik dit specifiek noem is dat sommige opruimboeken heel druk en vol zijn. Dan raak ik overweldigd, en weet ik niet meer waar ik moet beginnen.

Ook geschikt om je huis gewoon op te ruimen

Maar Maak van je thuis een huis, komt heel prettig en rustig op mij over. Ik voel me niet overweldigd door alles wat ik zou moeten doen. De stappen zijn te overzien en bovendien legt Nicolet Groen ze lekker duidelijk uit. 

Je kunt dit boek ook prima gebruiken om je huis gewoon grondig op te ruimen en op te schonen. Dus ook als je geen verkoopplannen hebt is dit een prima boek over opruimen en inrichten.

Ik vind 'Maak van je thuis een huis' een aanrader!

Of je het boek nou leest of niet, Nicolet Groens gratis checklists zijn al goud waard! Deze kun je gewoon gratis downloaden op haar website

En zoals ik al zei: je kunt haar lijst ook gewoon gebruiken om je huis eens goed op te ruimen, schoon te maken en achterstallig onderhoud weg te werken!

Maak van je thuis een huis kopen

Tot mijn verbazing is dit boek niet te vinden op bol.com en ook niet op bol.com. Dus toen keek ik in het boekje, en volgens mij heeft Nicolet Groen het zelf uitgegeven. 

Mijn complimenten, want het boek ziet er zeer professioneel uit.

Uiteindelijk vond ik het boek op haar website, maar is het uitverkocht! 

Gelukkig is het dus ook te krijgen in de bibliotheek! Daar heb ik het geleend.
 

Tot slot

Je huis verkoopklaar kan best een uitdaging zijn. De meeste mensen steken hun tijd en geld liever in hun nieuwe huis. Maar vergis je niet: uiteindelijk kan het financieel juist voordeliger zijn om toch te investeren in je oude woning.

Wat kost je huis verkoopklaar maken?

Hoeveel je huis verkoopklaar maken kost hangt erg af van het achterstallige onderhoud en wat er moet gebeuren. Je huis grondig opruimen en schoonmaken kost niets, behalve jouw inspanning. Maar er kunnen wel kosten zijn voor:

 

 • Felgekleurde muren schilderen in neutrale tint
 • Kozijnen schilderen in neutrale kleur
 • Houtwerk buitenkant schilderen
 • Gedateerde keuken schilderen, spuiten of beplakken met speciale folie
 • Gedateerde kranen vervangen door een strak model kraan
 • Vloer opknappen of vervangen. Vervang vaste vloerbedekking door strak laminaat, adviseert Nicolet.
 • Nieuw textiel: handdoeken, gordijnen, en dekbedovertrekken
 • Gedateerde deurkrukken vervangen


Hoe zijn jouw ervaringen met een huis verkopen? Vind jij je huis verkoopklaar maken belangrijk, of vind je dat mensen er maar 'doorheen' moeten kijken?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *